Хамза Юсаф оглавява Шотландската национална партия, съобщава Гардиън.Той става първият етнически

...
Хамза Юсаф оглавява Шотландската национална партия, съобщава Гардиън.Той става първият етнически
Коментари Харесай

Шотландия избра наследник на Никола Стърджън

Хамза Юсаф оглавява Шотландската национална партия, съобщава " Гардиън ".

Той става първият етнически водач на малцинството след бурна акция, която разкри дълбоките разделения в партията, преобладаваща шотландската политика при неговия предходник Никола Стърджън.

Почти несъмнено е, че Юсаф ще бъде доказан като идващия първи министър на Шотландия при номинално гласоподаване в Холируд на следващия ден.

Националният секретар на Шотландската национална партия Лорна Фин разгласи, че изборната интензивност на изборите за управление на партията е била 70%, като на първия стадий от гласуването Юсаф е събрал 24 336 гласа (48%), Кейт Форбс - 20 559 (40%), а Аш Регън - 5599 (11%). На втория стадий Юсаф е взел 26 032 (52%), а Форбс - 23 890 (48%) от гласовете.

Юсаф - министър на опазването на здравето и най-опитният претендент, победи дясноцентристката си съперница Кейт Форбс в лидерската конкуренция, предизвикана от неочакваната оставка на Стърджън през февруари, която се трансформира в екзистенциална борба за бъдещата посока на Шотландската национална партия.

Юсаф, който разполагаше с поддръжката на множеството депутати и членове на Народното събрание от групировката, даде обещание да продължи лявоцентристката, обществено приобщаваща стратегия, която беляза ръководството на Стърджън.

По време на акцията обаче той съобщи, че ще се дистанцира от основните политики на своя предходник, в това число проекта за осъществяване на идващите общи избори като референдум, и обеща по-отворен жанр на ръководство.

Юсаф даде обещание като първи министър на първо време да организира среща на високо ниво против бедността, на която специалисти да обсъдят налозите върху благосъстоянието за финансиране на поддръжката за по-бедните хора, откакто данните от предходната седмица демонстрираха, че детската беднотия в Шотландия е на същото равнище като през 2007 година, когато Шотландската национална партия за първи път пристигна на власт.

Лидерската конкуренция беше белязана от дълбоки политически разделения сред претендентите, невиждани персонални офанзиви и оставката на основния изпълнителен шеф на партията и брачен партньор на Стърджън - Питър Мърел.

Партията разкри, че членовете ѝ са намалели от 104 000 на 72 000 от декември 2021 година, откакто и тримата претенденти, Юсаф, Форбс и Регън, желаеха бистрота в провеждането на вота.

Резултатът беше разгласен, откакто онлайн гласуването на членовете завърши по обяд, с което приключи първоата борба за водачество от 2004 година насам, откакто Стърджън бе определена без противници да размени Алекс Салмънд през 2014 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР